Mentha (mięta)

Mentha (mięta)

Jedno z najpopularniejszych ziół o bardzo mocnym zapachu i smaku liści. Pochodzi z rodziny jasnotowatych, a uprawianych jest kilkadziesiąt odmian o różnym bukiecie zapachowym i smaku. Istnieja odmiany mięty o zapachu

Wiele odmian mięty cechuje się mocnym, orzeźwiającym zapachem i aromatem. Często jest to świeży, cytrynowy smak i aromat.  Są też takie, które mają aromat imbiru, jabłka czy ananasa,  zapach czekolady.

Mięta stosowana jest powszechnie do przyprawiania potraw ze względu na walory smakowe i zapachowe, ma także właściwości lecznicze. Polecana jest do sadzenia w gruncie lub w pojemnikach w miejscach lekko zacienionych. Poszczególne odmiany różnią się wielkością i kształtem ulistnienia, jego barwą i wielkością samej rośliny.  Są to rośliny wieloletnie, o podziemnych kłączach, ekspansywne. Coraz bardziej modne „ogródki” ziołowe w pojemnikach to kompozycje kilku ziół w donicach. W takiej kompozycji nie może zabraknąć tez mięty. Ważne jednak, by pamiętać, że wiele jej odmian to rośliny dość ekspansywne i trzeba im zapewnić odpowiednią ilość miejsca.

Mięta w kuchni jest szczególnie lubiana w postaci naparów i herbatek. Jednak coraz częściej używa się jej do przyprawiania sałatek, wielu zup, sosów i farszów. Dodaje się ją również do ryb, drobiu i zapiekanek. Jest także niezastąpiona w wielu deserach.