Thymus

Thymus
Zioło wywodzące się z rejonów Morza Śródziemnego. Jest to najczęściej niska krzewinka o kopczykowatym kształcie, często zwisającym pokroju i drobnych, okrągłych liściach. Dorasta do wysokości 15 – 20 cm. W zależności od odmiany liście są zielone bądź mają srebrny nalot czy żółte przebarwienia. Ma właściwości zadarniające. Tymianek cechuje się mocnym aromatem. Ceniony w kuchni jako roślina przyprawowa. Ma gorzkawy smak. Podawany jest, podobnie jak majeranek, do tłustych i ciężkostrawnych potraw, do farszów mięsnych, do dań z grochu i fasoli, a także do dań z warzyw. Jest niezbędny w kuchni francuskiej. Rośliny te lubią miejsca słoneczne, ciepłe, ale tolerują też miejsca półcieniste i lekką, przepuszczalną, ale żyzną glebę. Polecane są do sadzenia w ogródkach skalnych, ziołowych, na rabatach jako roślina
na stronę