Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies. Polityka cookies, Polityka prywatności.
Ocimum basilicum
Mocno aromatyczne i dekoracyjne zioło o szerokim zastosowaniu w kuchni. Służy do przyprawiania wielu potraw z warzyw, mięs; niezastąpione w kuchni włoskiej, w ogóle w śródziemnomorskiej. Kwitnie od połowy lata. W zależności od odmiany ma liście różnej wielkości i barwy, ale zawsze mocno aromatyczne: pachnie lekko słodkawo, trochę pikantnie, w zależności od odmiany.
Bazylia polecana jest do sadzenia w miejscach słonecznych na rabatach lub w pojemnikach, najlepiej w kompozycjach z innymi ziołami tworząc efektowne dekoracje. Przycinanie powoduje dobre rozkrzewianie się rośliny. Odmiany bazylii mnożone wegetatywnie są bardzo trwałe, dobrze się krzewią, świetnie rosną przez całe lato, a postawione jesienią na wewnętrznym parapecie okiennym, np. w kuchni długo będą cieszyć zapachem i aromatem świeżych liści. Pamiętajmy, by liście bazylii dodawać pod sam koniec gotowania czy smażenia, bo tylko wtedy będą miały mocny aromat.
Bazylia polecana jest do sadzenia w miejscach słonecznych na rabatach lub w pojemnikach, najlepiej w kompozycjach z innymi ziołami tworząc efektowne dekoracje. Przycinanie powoduje dobre rozkrzewianie się rośliny. Odmiany bazylii mnożone wegetatywnie są bardzo trwałe, dobrze się krzewią, świetnie rosną przez całe lato, a postawione jesienią na wewnętrznym parapecie okiennym, np. w kuchni długo będą cieszyć zapachem i aromatem świeżych liści. Pamiętajmy, by liście bazylii dodawać pod sam koniec gotowania czy smażenia, bo tylko wtedy będą miały mocny aromat.