Pachnący Świat Ziół

Pachnący Świat Ziół

Zioła, to nie tylko dekoracja, ale przede wszystkich aromat i smak.
Kiedyś zioła kojarzyły się tylko z majerankiem i tymiankiem; teraz mamy pełen wachlarz różnorodnych ziół – od tradycyjnych po śródziemnomorskie.

Ich zastosowanie jest wszechstronne: od przyprawiania i dekorowania różnorodnych potraw czy napojów, przez aromaterapię, lecznictwo, po dekoracją funkcję na  rabatach czy tarasach. Założenie swojego własnego ogródka ziołowego nie jest skomplikowane, można to uczynić nie tylko w ogrodzie, czasami wystarczy balkon czy taras. Uprawa ziół nie jest skomplikowana, a zioła z własnej uprawy smakują dużo lepiej i są zdrowsze!

Musimy pamiętać o kilku najważniejszych kwestiach:

  • nie wszystkie zioła mogą rosnąć obok siebie, np. te, które się mocno rozrastają i potrzebują sporo miejsca (mięta, szałwia, oregano) nie powinny rosnąć w pobliżu wolno rosnących roślin (bazylia, majeranek czy rozmaryn), bo je zagłuszą i zdominują,
  • zioła w większości uwielbiają miejsca bardzo słoneczne i osłonięte od wiatru, stąd rabaty i tarasy w pełnym słońcu, to ich żywioł. Jest od tej reguły kilka wyjątków, np. melisa i lubczyk, które preferują miejsca lekko zacienione,
  • zioła dzielimy na mrozoodporne i jednoroczne. Mrozu nie boi się mięta, oregano, melisa, lubczyk czy estragon, ale niektóre delikatne krzewinki mogą nie przetrwać zimy, np. bazylia, cząber czy kolendra,
  • do uprawy najlepiej nadaje się zwykła ziemia ogrodowa o dużej przepuszczalności i odczynie zasadowym lub obojętnym. Nie powinniśmy wykorzystywać torfu i kory, które zakwaszają ziemię. Sadząc zioła do doniczek, na spód wyłóżmy warstwę drenażu (np. keramzyt), który zapobiegnie osadzaniu się wody i przegniciu korzeni,
  • najważniejszym zabiegiem w przydomowym zielniku jest przycinanie i niedopuszczenia do kwitnienia ziół.